A Modern Take On the Historical Row House

in the heart of DC's Dupont Circle

This modern and refined home boasts extraordinary interior finishes, an impeccably executed backyard space, and a custom rooftop oasis.

Project Type:
renovation

Distinguishing Fact:
historical brownstone row house with a sleek twist

Materials:
gold leaf, custom walnut paneling, custom plaster finishes, stainless steel, marble, stone, tile

Located in the heart of Dupont Circle in northwest Washington, DC, this historical brownstone was originally constructed in 1892. The homeowner began the transformation by painstakingly restoring the exterior brick to its original color. Recognizing the potential to create a more modern and refined home, the owner partnered with a leading area architect and ILEX to renovate the four story row house. The home now includes a basement apartment as well as a new rooftop pool area, which adds an additional level of enjoyment.

In the foyer, a 9-foot-tall walnut custom pivot door opens onto an intricate and masterfully placed and installed tile floor and custom plaster finished walls.

Luxurious details can be found throughout the home. The first floor living room was designed to feel continuous with the adjacent outdoor patio space, while at the same time retaining an inviting and warm quality. The floor to ceiling glass wall allows light to gently fill the room. A brick fireplace in the center of the glass as well as the adjoining stone walls lend character, texture and interest to the space.

In the master bath, a dramatic ceiling dome over the bathtub is plastered with a golf leaf finish which takes on an iridescent quality when the crystal pendant lamp within its center is lit.

The backyard oasis is masterfully designed to include a custom stainless steel plunge pool and spa combination with a stone surround and water fountains, a fire pit, and a custom dog wash area. The space also accommodates two cars—one above grade and one below—through the use of a car lift. The car lift features a custom glass bridge cantilevered over the open space with a strobe light pouring light from below as the lift is engaged. The flood of light accents the entire outdoor space.

Rustic Country Guest House

incorporates elements reminiscent of the main house